måndag 16 oktober 2017

Produktprovning lördagen 14 oktober 2017


Tidig uppstigning för att leverera vin till Arboga och hämta beställda varor i fiskbutiken. Förberedelserna inför kvällens produktprovning med nära och kära, påbörjades sedan några timmar före lunch. Allting var klappat och klart strax före aviserad starttidpunkt kl. 17:00. Gästerna anlände punktligt och bjöds Blomkålspizza med Mozzarella och Salami till entré. Till aperitif dracks Paul Chollet Crémant de Bourgogne Brut Zero som bubblade härligt och friskt med en fin jästkänning, mineralitet och citruston. Efter lite mingel och kort presentation av Crémant de Bourgogne i allmänhet och den erkänt duktige producenten Paul Chollet, hemmahörande i Savigny les Beaune, i synnerhet, var det dags för provning av mousserande viner.
Vi provade fem stycken mousserande viner varav fyra stycken var från Champagne och en var en Crémant de Bourgogne. Champagnerna var alla från Beurton-Vincent👆, en liten producent i delregionVallée de la Marne i Champagne där Pinot Meunier spelar huvudrollen och gör att vinerna här är lite fruktigare, i vissa fall blommiga. Crémanten i sällskapet 2011 Concerto👆 och kommer från Paul Chollet👆. Det var en spännande provning, där alla var överens om att alla vinerna höll hög klass och att Crémanten var mycket svår att skilja från Champagnerna. Se våra recensioner Champagnerna här...
När de mousserande vinerna provats färdigt, var det dags för kvällens provning nummer två. Vi jämförde två av våra vita Bourgogner från Domaine Rollin Père et Fils👆, nämligen 2015 Domaine Rollin Pernand-Vergelesses Blanc👆 och 2015 Domaine Rollin Pernand-Vergelesses Les Cloux👆  Efter en liten stunds provande dukades det fram ett fat Lobster Rolls (se recept här👆) som passade perfekt till vinerna...
Nu var det dags för kvällens tredje och sista provning. Vi provade de två senaste tillskotten till våra röda viner, 2015 Domaine Rollin Premier Cru Les Vergelesses👆 och 2015 Domaine Rollin Aloxe-Corton👆där den förstnämnde var härligt fruktig med tydligt rostade fat och charmig viniljton och Les Cloux, som är en liten vingård högt upp i byn Pernand-Vergelesses, var lite djupare och elegantare med en underbar sirlig citrusfrukt. Båda var väldigt lika med härlig drickvänlighet, fruktsaftiga med hallon och inslag av mörka bär som körsbär där den förstnämnde var lite elegantare. Till dem, serverade vi Hängmörad biff i strimlor med anklever, vit sparris, vattenkrasse och örter (se recept här👆).
Kvällen avslutades som sig bör med en god Grappa Fattoria di Cavalcaselle och hemgjord tryffel.
En underbar kväll och vi vill tacka alla inblandade för visat intresse och mycket trevligt sällskap.😊







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar