onsdag 27 juni 2018

Chablis onsdag 27 juni 2018

Frukost på terrassen i solsken under parasoll. Därefter kort promenad till William Fevre för dagens första provning.
Först fick vi en mycket bra och informativ visning av vineriet och sen var det dags för provning, där sedan Monsieuer VinmakareHimself anslöt.
Vi fick prova 8 viner, läs mer om provningen här 👆
Efter provningen var det lunch. Vi åt på William Fevres restaurang. Vi beställde helstekt fisk, Roast Sea bass Meunière (eller Bar 3-400 g rôtie Meunière). Till det serverades en Magnum 2012 William Fevre Vaillons Chablis Premier Cru och 2016 Bourgogne Epineuil Côte de Grisey Rouge från Dominque Gruhier. 
Då var det dags för dagens andra provning och vi begav oss till Louis Michel & Fils. Här provade vi 6 viner.
Läs mer om provningen här 👆.
Dagens tredje provning följde därefter och den hölls hos Domaine Pinson.
Vi provade sju viner här, läs mer om provningen här 👆.


Efter den provningen gav vi oss tillbaka till hotellet. Det var skönt att sitta på terrassen och dricka en Kronenbourg 1664, blogga en stund i skuggan och samtidigt kolla VM-fotboll i telefonen.
Klockan halv åtta väntade den stora bussen på oss, som på en ungefärlig halvtimme tog oss till grannbyn L'Isle-sur-Serein och restaurangen Le Pot d'Etain Auberge, som är en restaurang som ligger några mil utanför Chablis och har bra, vällagad mat, hygglig service och en av världens, största och bästa vinlistor till sensationellt låga priser. Här får man vin till en bråkdels kostnad.
Vi serverades av en korrekt men mulen servitris, som först serverade oss små olika munsbitar och till dem var sitt glas NV Les Vrigny de Vrigny Premier Cru från Egly-Ouriet. Champagnen är gjord på 100% Pinot-Meunier som mognat på jästen i 42 månader och dégorgerades i januari 2016. Vinet var absolut torrt, hade en mogen nyans av gula äpplen, nöt, brioche och röd citrus. Som tilltugg medans vi väntade på förrätten serverades små fluffiga Gougéres tillsammans med små strutar fyllda med en kräm av ägg med en smak av curry. De hann även med att servera en Rilette av Anka på toast och god Balsamvinäger.

Förrätten bestod av Mousseline av gåslever med en veloutésås av grön sparris och krutonger. Till  rätten hade värden beställt 2012 Meursault Premier Cru Caillerets från den mycket ansedda firman J-F Coche-Duryvars vars viner knappt går att få tag på i Sverige med undantag av de allra största och bästa restaurangerna och då kostar de många tusen kronor, här däremot får man dem för en tiondel av detta. Nåväl vingården är bara 0,2 ha med 40-åriga stockar. Doften var stenig, rökig och med citrus och viss smörighet. Smaken var härligt friskt smörig med krut och stor elegans.

Efter förrätten beställdes det in några viner att matcha huvudrätten. Den första var 2012 Ruchottes-Chambertin Grand Cru från Domaine Georges Mugneret-Gibourg i Vosne-Romanée. Vinet var till en början lite knutet men öppnade sig och en rödfruktig frisk, mineraliskt doft av röda körsbär. Smaken var svalt frisk, mineralisk och fruktig med röda bär som körsbär och smultron samt med en lång mineralisk touch. Det andra vinet till huvudrätten var motsatsen med kraft, frukt och hög intensitet. 2006 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée från omtalade firman firman Château Rayas i  södra Rhône bestående av 100% grenache (tror man). Vinet var kraftigt men elegant, kompakt med massor av frukt, lakrits, örter och körsbär. Tredje vinet att serveras till huvudrätten var ett annat vi från Châteauneuf-du-Pape nämligen 2006 Châteauneuf-du-Pape Réserve de Célestins från kultproducenten Henri Bonneau. Vinet består av 90% Grenach och resten Mourvérde, Syrah, Counoise och Vaccarese. Jämnförelsen med Rayas var slående då detta vin var mörkt vinrött med smak och doft därefter. Ett kraftig fruktigt, strävt, intensivt vin med mörk frukt som röda mogna körsbär. Huvudrätten var Stekt Lammlägg, spiskummindoftande rotsakspuré samt grönsaker. Lammet var bräserat i sju timmar i rödvin. Kombinationen var perfekt ihop med vinerna.

Ostvagnen rullades fram och mångfalden skrämde nästan och valet av ost fick bli några getostar och Brillat-Savarin. De röda vinerna passade bra men det beställdes också in två stycken riktigt bra Chabliser som vi trodde, och som oftast passar bättre till ost. 2010 Chablis Premier Cru Butteaux från ettarankade Chablis producenten Domaine Francois Raveneau. Vinet kommer från den större vingården Montmains. Den andra vinet var 2010 Chablis Premier Cru La Forest från tvåarankade producenten Domain Vincent Dauvissat. Dessa två fantastiska viner passade förstås mycket bra till osten och båda hade en viss mognadsgrad med begynnande brynt smörighet där Dauvissat var mer stramt och intensivt och lite fylligare.

Som dessert serverades Färska jordgubbar med vispad grädde och flarn av smördeg. Klockan var sent, vi hade ätit gott och druckit sensationellt bra och Sverige är vidare till åttondel. Mätta och belåtna släntrade vi till bussen och åkte hem till hotellet....nöjda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar