fredag 29 juni 2018

Chablis fredag 29 juni 2018

Frukost och bloggning på hotellet som vanligt. Det är sista dagen här i Chablis och vi har just börjat vänja oss med rutinerna, men nu ska vi checka ut från hotellet, Hostellerie Le Clos och ta bussen för att göra två stopp här i Chablis innan vi åker vidare till Paris för sista middagen. 
Första stoppet var hos Louis Moreau och resans näst sista producentprovning. Vi togs emot av fru Moreau som visade oss vineriet och sedan tog vi oss den lilla biten till deras butik och provningsrum. Vi fick prova 7 av Louis Moreaus viner. Läs mer om provningen här 👆.
Vi hoppade sedan in i bussen som tog oss till Le Domaine d'Henris moderna byggnad. Vi välkomnades av unga dottern Margaux, som ledde oss genom en provning av 6 fantastiska viner. Läs mer om provningen här 👆

Vi avslutade Chablis-vistelsen med en liten tur med bussen, hem till familjen Henris egendom i den lilla byn Beine. Där mottogs vi av fru Henri och där hon och dotter Margaux serverade oss en underbar lunch ute på terassen. Vi blev välkomnade med ett glas 2015 Chablis Saint Pierre från magnumbutelj och små petit choux, eller gougères som de kallas. 

Vi satte oss till bords och blev först serverade en kall, mycket god och i värmen läskande, Gazpacho och därefter blev det Torsk. Till torsken, 2014 Chablis Premier cru Les Fourchaume, även den på magnum.
Som avslutning på måltiden, något som är något av ett måste i Frankrike, diverse goda ostar och en 2012 Chablis Premier Cru Fourchaume Vieilles Vignes
Men... ett stort fat
härligt mogna, mörka körsbär togs fram och en flaska pinot noir från vännen Jean-Luc Houblin, 2014 Bourgogne Coulanges-la-Vineuse.
Därefter äntrade vi åter bussen för avresa mot Paris och vårt hotell för natten, Princesse Caroline. Eftersom vi glömt finskorna hemma gick vi direkt ut på byn för att kika efter något nytt att ha på fötterna. Det blev en rätt kort tur, men nöjda kom vi tillbaka till hotellet en dryg halvtimme senare.
kvällens viner
Kvart över åtta gick vi ner i receptionen och strax därefter gick vi i samlad trupp till kvällens restaurang, La Taillevent, som har två stjärnor i Guide Michelin. 
Vi visades till ett vackert dukat bord i ett vackert rum i restaurangen och fick först ett glas champagne NV Les Vignes de Montgueux Extra Brut från producenten Jacques Lassaigne och till det en liten rätt bestående av Kidney-bönor i en sås av rostad paprika
Näst på tur, en vacker men intetsmakande Hummer med späda tomater i en buljong av tomatvatten och hummerfond samt färsk fänkål och vid sidan en liten otäck rätt av Hummerkött i en lätt gelé av tomat och hummerbuljong med ett skum av hummer. Till det serverades en Sancerre, 2011 Clos la Néore från Edmond et Anne Vatan. Vinet var redan i färgen åldersnupet och doft och smak likaledes. Vinet var helt ointressant och totalt fruktlöst och vi vill säga defekt. 
En fantastisk Meursault 2008 Les Tessons, Clos de Mon Plaisir från en av de bästa, kanske bäst, i byn, Domaine Roulot kom därnäst. Vinet var friskt, fatigt med citrus, mineral och sirligt, kryddig med enorm kalkig eftersmak. Kvällens första riktigt goda rätt, Vildveterisotto med smörstekta sommarkantareller och kalvfond. Kombon Meursault och denna krämiga 'risotto' var perfekt. 
Strax därefter dök 2008 Volnay Premier Cru Taillepieds från toppfirman Domaine Marquis d'Angerville upp på bordet. Den skulle serveras till kvällens riktiga bottennapp som var den vackert upplagda Bakad filé av röd Mulle på en bädd av zucchini, puré av rökt aubergine, aioli med saffran, ärtpuré och en bouillabaissesås
Även denna kväll togs en Chateau de Rayas från Chateauneuf-de-Pape in, 2003 Châteauneuf-du-Pape Réservé för att serveras till kvällens andra riktigt goda rätt, Kotlettrad av lamm med lätt antända sydfranska örter, grillade grönsaker och timjandoftaande lammsky. Rätten serverades i glaskupor vilket höjde det lätt rökta smaken. Vinet innehållande 100% Grenache (tror man) med sin kraft, örtighet, rökighet och lakrits men med en elegans och röd/mörka bär passade utmärkt till lammet. 
Härnäst togs en vagn med fantastiska ostar att välja några bitar från och ett vin från Nuits-Saint-George, 2010 La Pérriere av producenten Domaine Henri Gouges som passade utmärkt till ostarna. Vinet är gjort på Chardonnay och Aligoté.
Vi fick två desserter som var riktigt fräscha och mycket goda, den första en Panna Cotta av aprikos den andra, Vit chokladkräm i botten, kräm av passionsfrukt, vit chokladsorbet och en vit- och ljus chokladkula och till det serverades ett sött vin från Loire, 1996 Domaine du Clos Nadine Vouvray Moelleux Foreau. Ett härligt vin med tydlig sötma men med en känsla av torrhet i slutet och som passade mycket bra till desserterna. 
Espresso och en Gul och Grön Chartreuse fick avsluta middagen tillsammans med en liten plateau av chokladtryfflar innan vi promenerade tillbaka till hotellet och somnade omedelbart. Besöket hade varit upp- och ner, några rätter var mycket bra medans några var direkt dåliga. Vinerna genomgående mycket bra och välkomponerade. Totalt sett vill vi tycka ett stjärnorna nås lite väl lätt i Frankrike.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar