måndag 25 juni 2018

Chablis måndag 25 Juni 2018 Paris

Ställde klockan på 01:30 för att ta bilen till Stockholm och Arlanda där flyget avgick 06:05. Mitt i natten plingade det till i telefonen där Air France helt kort meddelade att vår flight var inställd och att de bokat om oss till Paris kl 08:00.....via Hamburg!!😐. Bara att ställa fram klockan å somna om då...hm...NOT! Nåväl vid fyra satt vi i bilen till Stockholm, där vi parkerade bilen, och vidare till Arlanda via Taxi. Det blev en frukost på Pontus in the Air på Arlanda där Charlotte tog en mumsig Varm Croissant med Ost och Skinka och Stefan Ägg Benedict tillsammans med varsitt glas Champagne, Billecard-Salmon och Henriot Brut Sauverain för att fira början på semestern. Vid 15-tiden äntrade vi hotellet som låg precis vid Gare Montparnasse. Efter snabb incheckning gick vi en vända på stan för att köpa skor till Stefan. 
Efter uträttat ärende kände vi att en öl i värmen skulle sitta fint. Så det blev Frittes och en Kronenburg 1664, Desperados (med tequilasmak) och Chouffe på en mysig bar någonstans i St Germain. 
Efter en välbehövlig vila (för kort) och sen till första middagen tillsammans, blott ett stenkast från hotellet, på Le Petit Sommelier. Middagen startades som sig bör med en Champagne, i detta fall, Champagne Ulysse Collin Blanc de Blancs Extra Brut Les Pierrières som degorgerades 2016 och som var härligt brödig och frisk med citrus, brioche. 
Till förrätt valde vi att dela på sex ostron n°2 naturell som var jättegoda. De andra beställde in varierande rätter och Michel beställde in två intressanta lite unika viner. Det första 2010 Minéral från producenten Montirius i distriktet Vacqueyras i Rhône, var aningen överoxiderad men hade ändå skaplig syra kvar. Det andra vinet 2015 Côte-du-Rhône Blanc från monopolet Château-Grillet i appelationen med samma namn. Ett härligt friskt vin, trots 100% Viogner, som kan i orätta hänter bli trött och tråkig, med skön fethet och mineralitet i smaken. Inget av vinerna passade jättebra till ostronen, men vad gör det, vinerna var goda och ostronen superba😊
Till huvudrätt valde vi Entrecôte med Pommes Frites, sallad och bearnaisesås. Michel beställde in en fantastisk 2009 Clos du Pape från Chateauneuf- du-Pape i södra Rhone. Vinet består av 65% Grenache, 20% Mourvèrdre, 10% Syrah och resten diverse druvor. Ett fantastiskt vin med stor fruktig, fatig, örtig fläskig doft med lakrits, lavendel och röda mogna körsbär. Smaken var härligt fyllig med bra syra och något sträv, fruktig, fatig med en mineralisk fethet som gör vinet silkesmjukt med kraft. Perfekt till köttet. Som en liten bonus, för att visa att lagrad Beaujolais kan vara riktigt bra, beställde Michel in en flaska 1996 Clos du Grand Carquelin Moulin-à-Vent från firman Château des Jacques. Vinet var friskt å fräscht med tydlig strävhet och typiska drag av röd ung frukt.
Vi avslutade med varsin Chartreuse VEP, Stefan å Michel en gul och Charlotte en grön. VEP betyder att likören är fatlagrad ett antal år vilket ger en rondör och mjukhet till drycken. Middagen var slut och vi släntrade de 45 metrarna hem till hotellet. Sömn.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar