onsdag 24 juli 2019

Gyldene Freden 24 juli 2019

Efter jobbet på onsdagen gick drottninggatan fram mot gamla stan och Gyldene Freden som har fått ett uppsving efter ägarbyte. Vi skulle träffa vår gode vän från Luleå och trivas tillsammans med goda viner och god mat. Det gjorde ju inget att vädret var soligt och varmt.
Vi startade med varsin öl i hettan, dvs Stefan och Charlotte valde öl medans Norrlänningen valde nån Champagne:). Svensk Oxrygg, rödvinssky, grönsallad och klyftpotatis var vad vi fastnade för till huvudrätt alla tre och sen tittade vi i den oförskämt braiga vinlistan med mycket fördelaktiga priser. Vi fastnade för kultvinet och garagevinet 2012 Sine Qua Non Stock Syrah med 84% Syrah, 7%Grenache, 6%, Petit Syrah, 1% Mourverde och 2% Viognier och jäst 32% hela klasar och mognat på 50% ny fransk ek som Elaine och Manfred Krankl producerat och som kostade väldigt lite med tanke på tillgången och priserna internationellt. Vinet var mycket koncentrerat med hög Rhone karaktär som lakrits, örter, svart vinbär och den härliga rökigheten som man ofta känner i viner framförallt från norra Rhone. Det andra vinet vi bestämde oss för var 2012 Ctateau Giscours från appelationen Margaux som uppvisade en typisk Bordeaux karaktär med elegans, svartvinbär, läder, ceder, lakrits och en lättsam tanninstruktiur. Ett underbart lättdrucket, elegant vin med tydlig Bordeaux känsla. Båda vinerna var otroligt bra där Bordeauxen presenterade sig igenkännande från sitt ursprung medans Amerikanen exelerade med igenkännetecken från Rhonedalen. 
En fin kväll med bra dryck framförallt, avslutades på Restaurang Svinet där vi skulle avsluta med nåt gott vitt. Stefan var vrålhungrig och beställde in en tallrik kycklinglår, Kyckling Drumsticks glaserade i barbequesås med vitlöksmajjo och sesamfrön, som vällusigt mumsades till en underbar 2014 Grgich Hills Chardonnay producerat nånstans i Napa Valley. Vinet var precis det vi var ute efter dvs sötfruktig, fatigt med exotisk frukt, vaniljtoner med en underbar energisk syra som gjorde vinet frisk och fräscht så här på kvällskvisten. Det var sent och jobbdag imorron, så vi sa adjö och lomade hemåt, väldigt nöjda med kvällen. 
Sakta vandrade vi hemåt via centralbron och vasagatan hem till oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar