Efter en frisk promenad i Johannisdalsskogen äntrade vi det lokala köpcentrumet för att inhandla dagens mat. Efter lite rådslag med matexperten Björn tillika vinintresserad så slog vi till med en hängmörad entrecôte med ben. Så till eftermiddagsmiddag blev det Hängmörad Entrecôte med rosépepparsmör, grillad vitkål med rostade sesamfrön samt ugnsbakade körsbärstomater med touch av tryffel. Köttet grillades i pannan c:a 3 min på varje sida inkl kanterna för att sedan vila typ en kvart. När köttet vilat klart var oxå tomaterna och vitkålen färdiga. Till maten serverades 2008 Pintia från distriktet Toro i norra Spanien, gjort på druvan Tinta de Toro som är det lokala namnet på Tempranillo. Pintia är en vingård med i snitt 40-åriga stockar i byn San Román de Hornija (Valladolid) och tillhör Vega Sicilia-gruppen. Vinet är lagrat 13 månader på ny fransk ekfat. Får mycket höga poäng internationellt, bla 94 av Parker. Efter en rejäl luftning i karaff (flera timmar, men kan med fördel öppnas och hällas på karaff dagen innan man dricker det) visade vinet en medelstor+, fruktig, fatig, kryddig och örtig doft med mörka körsbär, choklad, vitpeppar, mineral och trä (ceder typ). Smaken var medelfyllig, rejält mjuksträvt och distinkt syra, fruktig, fatig och örtig med körsbär, choklad och ceder med en låååång sträv eftersmak av ceder och mineral. Ett robust, strävt vin men med elegans och härliga körsbärstoner, mineral och choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar