tisdag 5 september 2017

chez Chastel 31 augusti till 3 september 2017

Torsdag, förväntan inför helgen och myskväll med J. Det blev enkelt, Kebabrulle till sonen med medföljande Coca Cola och Lobster Roll med Krabba och Kräftor (se recept här👆) och en mycket god 2009 Pierre Peters Champagne ĽEsprit Grand Cru. Vinet var friskt citrussyrligt med gula äpplen, mineral och en härligt autolytisk doft. Smaken var frisk med citrus, gula äpplen och omgärdad av mineral och jäst. Ett friskt, fruktigt vin med bra mousse och mumsig autolytisk signum. En liten smutt på en underbar 2003 Niepoort Port Vintage fick avsluta kvällen. 
På fredagen blev det bowling och sedan skulle den sedan flera timmar dekanterade 2010 Château Montrose smakas av tillsammans med, eller rättare sagt i anslutning till, en härlig Hamburgare. Vinet som fått översvallande recensioner, bl.a. 100 poäng av Parker, insåg vi, rätt fort att flaskan skulle ligga kvar i källaren rätt många år, så vi provade ett varsitt glas och ställde resten i CDJ för att avslutas på söndagen. Utseendet på vinet var rött till blårött och mycket mörkt. Doften var knuten men frukten och faten förnimdes som svartvinbär, ceder, läder. Smaken var torr, medelfyllig, mycket sträv med bra syra, fruktig, fatig och örtig med svart vinbär, körsbär, lakritz, ceder. Som sagt gott nu men på söndag får vi se😎. Vi öppnade istället 2008 Quinta do Mouro från DOP Douro i Portugal. Vinet hade en medelstor+ fruktig, örtig doft med kakao, körsbär och mineral. Smaken var medelfylligt, fint sträv och bra syra, fruktig, fatig med choklad och lakritz. Ett stramt fint strävt vin med elegans och härlig örtighet.
Lördagen präglades av promenad, en sväng till Västerås och inhandlande av två stycken fina rödingar, vilka vi intog framåt eftermiddagen tillsammans med 2009 Hervé Dubois Champagne Millésime som var otroligt bubblig med stora bubblor vid upphällandet. Dessa la sig dock snabbt och vinet hade smak och doft av gröna äpplen, jäst och lite mineral. Bubblorna dog snabbt och moussen var nästan obefintlig efter typ 5 minuter. 
Söndagen blev slö med rester, promenad och allmän slöhet. Dock tog vi fram 2010 Château Montrose ur 'cavven' och vinet hade fått lite mer av allt, doften var tydligare och intensivare med ceder, svart vinbär, körsbär, läder. Smaken var fruktig, fatig med mycket CS-karaktär och fredagens mycket arga tanniner kändes nu närvarande men polerade och vinet kändes intensivt, extraktrikt men ändå elegant och nästan silkigt med underbar svart vinbärs karaktär och hintar av läder, ceder och lakritz. Eftersmaken var mycket lång och fatig (ceder). Ett vin vi gärna öppnar snart igen med kanske 2-3 dagars luftning. Nån flaska sparas nog nåt år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar