Vi hade bestämt oss för att besöka byn Saint-Aubin i södra Côte de Beaune,
en by som ligger lite på sidan om den vanliga rutten förbi Puligny-Montrachet
och Chassagne-Montrachet ner till Santaney. Vi cyklade som vanligt genom Beune, Pommard, Volnay och fram till Meursault där vi åt persika och drack underbar Schweppes Lemon.
Färden gick sen vidare mot Puligny-Montrachet om man tar upp till höger precis
innan man kommer till P-M (faktiskt precis där vi ofta intar vår lunch under
det stora trädet) och färdas på en lite krokig, mycket brant väg upp över Mont Rachet kommer
man så småningom till Saint-Aubin. Vi har under denna vecka druckit bra vita
viner från lägena En Remilly, Murgers des Dents de Chien och Les Combes från
Domaine Larue som vi gillat. Vi ville därför kolla var den producenten höll
hus.
Färden dit och tillbaka var minst sagt strapatsrik med 38 graders värme
och en topografi som får Toscanas kullar att liknas vid Skånes slättland.
Nåväl efter denna upplevelse
(det var fruktansvärt brant, liksom både dit och dän, men utsikten från toppen
var hänförande!) bänkade vi oss som vanligt med dagens lunch bestående av
bröd, salami, ost (en perfekt lagom mogen Delize de Bourgogne) och nödvändig
sötma i form av persikor. Vinet, ja det hämtade vi från vår favoritproducent
Domaine Larue, som denna dag blev 2017 Chassagne-Montrachet Rouge!! Ett
härligt, friskt, körsbärsfruktigt, lätt vin som passade utomordentligt till
maten. Vi var helt slut när vi kom hem och vila krävdes omedelbart.
Efter ett par
timmars slummer gick vi ut igen i hettan, som inte hade avtagit det minsta. Vi
slog oss ned på Maison Colombier och startade med varsitt glas champagne av den
mycket braiga producenten Pierre Peters.
Vi startade sedan med var sin Jambon
Persillé med senapsmousse (rätt gott) och till det var sitt glas Condrieu La
Loye från Jean Michel Gerin, som dels serverades för varmt dels inte kändes
riktigt fräscht. Trist!
Till varmrätt beställde Stefan kött, Sliced beef,
garlic and ginger och Charlotte fisk, Codfish and vegetables (inte så goda,
mosiga, typ aubergine och grön paprika). Till köttet drack Stefan ett glas rött
från Morey St Denis, 2013 Amiot Servelle medans Charlotte fortsatte med sitt
glas Condrieu, nu kylt vilket gjorde känslan något bättre även om det inte
gjorde något åt känslan av vinets trötthet. Trött kändes också de pojkar som
serverade, vilket bidrog till att middagen idag kändes trist och avslagen.
Vi dröjde inte kvar utan gick direkt tillbaka till lägenheten när vi var klara
och tittade omväxlande på fotboll och film på Netflix, mumsandes salta chips
och surplandes Shweppes Lemon med is. DET var gott det!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar