torsdag 27 juni 2019

Beaune 27 juni 2019

Vi hade bestämt oss för att besöka byn Saint-Aubin i södra Côte de Beaune, en by som ligger lite på sidan om den vanliga rutten förbi Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet ner till Santaney. Vi cyklade som vanligt genom Beune, Pommard, Volnay och fram till Meursault där vi åt persika och drack underbar Schweppes Lemon. 
Färden gick sen vidare mot Puligny-Montrachet om man tar upp till höger precis innan man kommer till P-M (faktiskt precis där vi ofta intar vår lunch under det stora trädet) och färdas på en lite krokig, mycket brant väg upp över Mont Rachet kommer man så småningom till Saint-Aubin. Vi har under denna vecka druckit bra vita viner från lägena En Remilly, Murgers des Dents de Chien och Les Combes från Domaine Larue som vi gillat. Vi ville därför kolla var den producenten höll hus.
Färden dit och tillbaka var minst sagt strapatsrik med 38 graders värme och en topografi som får Toscanas kullar att liknas vid Skånes slättland. 
Nåväl efter denna upplevelse (det var fruktansvärt brant, liksom både dit och dän, men utsikten från toppen var hänförande!) bänkade vi oss som vanligt med dagens lunch bestående av  bröd, salami, ost (en perfekt lagom mogen Delize de Bourgogne) och nödvändig sötma i form av persikor. Vinet, ja det hämtade vi från vår favoritproducent Domaine Larue, som denna dag blev 2017 Chassagne-Montrachet Rouge!! Ett härligt, friskt, körsbärsfruktigt, lätt vin som passade utomordentligt till maten. Vi var helt slut när vi kom hem och vila krävdes omedelbart. 
Efter ett par timmars slummer gick vi ut igen i hettan, som inte hade avtagit det minsta. Vi slog oss ned på Maison Colombier och startade med varsitt glas champagne av den mycket braiga producenten Pierre Peters
Vi startade sedan med var sin Jambon Persillé med senapsmousse (rätt gott) och till det var sitt glas Condrieu La Loye från Jean Michel Gerin, som dels serverades för varmt dels inte kändes riktigt fräscht. Trist! 
Till varmrätt beställde Stefan kött, Sliced beef, garlic and ginger och Charlotte fisk, Codfish and vegetables (inte så goda, mosiga, typ aubergine och grön paprika). Till köttet drack Stefan ett glas rött från Morey St Denis, 2013 Amiot Servelle medans Charlotte fortsatte med sitt glas Condrieu, nu kylt vilket gjorde känslan något bättre även om det inte gjorde något åt känslan av vinets trötthet. Trött kändes också de pojkar som serverade, vilket bidrog till att middagen idag kändes trist och avslagen.
Vi dröjde inte kvar utan gick direkt tillbaka till lägenheten när vi var klara och tittade omväxlande på fotboll och film på Netflix, mumsandes salta chips och surplandes Shweppes Lemon med is. DET var gott det!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar