lördag 13 april 2019

Chez Chastel lördagen 13 april

Efter en traditionell frukost med kaffe dansk macka för Stefan och källarfranska för Lotta gick vi via odenplan, st eriks gatan, norrmälarstrand, city, stannade till vid Hötorget å köpte hängmörad oxfilé och räkbakelse vidare till Vetekatten å köpte kolakakor och toskabulle sen vasagatan och hem till Tegnér. 
Vädret var härligt friskt och vi var sugna på nåt så vi åt våra Räkbakelser med en helt under bar Champagne Selosse Initial Reserve, en blanc de blancs på druvor från Avize, Cramant och Oger. Initial görs alltid på tre efterföljande årgångar men vilka de är kommuniceras ej ut officiellt. Ekfatslagring, ingen malolaktisk jäsning och okänd dosage. 
Framåt eftermiddagen började vi brassa käk för middag. Vi rörde ihop ett gott kryddstarkt örtsmör, kokte småpotatis som sedermera åkte in i ugnen på grill med några klickar av smöret. Oxfilén grillades rund om tills ytan blev lite karamelliserad varefter den fick gå i ugnen till strax under 50 grader tillsammans med potätera som ska bli knapriga å nästan lite brända. 
Alltsammans blev Grillad hängmörad oxfilé med ugnsbakad knaprig potatis med örtsmör. Till detta drack vi 2016 Chateau de Nalys Chateauneuf du Pape från Guigal med druvblandning, Grenache 59%, Syrah 32%; Mourvèdre 5% och Counoise 4%. 18 månader lagring innan buteljering 30% på trä och 70% på cementtank. Vinet som var lite ungt och inte fått den där härliga sirlighet som kännetecknar en bra 'Pape'. Den hade en lite knuten fruktig doft med lakrits och örtighet. Smaken var medelfyllig, sträv med bra syra, fruktig nästan blommig och örtig med lakrits, körsbär. Ett piggt ungt vin men med härlig rödfruktighet, viss sirlighet och som matchade det lite brända i maten ypperligt.
En härlig underbar middag och en fin dag var till ända.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar