torsdag 25 april 2019

Porto torsdag 25 april 2019

Upp kl 03:00 för vidare transport medels taxi till Arlanda och första anhalt Paris CDG, där vi åt en traditionell frukost med tillhörande bloggning. Efter nån timme, ja vi hade gått om tid innan flyget till Porto skulle gå, så gick vi en runda på flygplatsen för att sedan äta lunch och invänta flyget. Välbehållna och utan incidenter ankom vi Porto där vår förbeställda transfer väntade oss. Vår lägenhet, som var fräsch och modern, låg i Porto centrum och de historiska kvarteren alldeles i närheten av floden. Klockan var nu typ 16 lokal tid. Efter en snabb instruktion och visning av uthyraren gick vi en runda i det regniga vädret. Det var Portugals nationaldag så det var liv och rörelse i staden, trots regnet. 
Vi hittade en ölsal som var mysig trots tysk 'oktoberfestlook'. En Dubbelbock, oliver och torkad frukt? serverades minus torkad frukt som tillfälligt var slut:) 
Vandringen fortsatte ner mot floden i det nu fina vädret och i närheten av kvällens middagsrestaurang slank vi in på vår favorit portvinsbar, Portologia. Charlotte tog en 2008 Quinta da Prelada Vintage och Stefan beställde 1985 Dalva Colheita. Colheita är en årgångstawny medans en 'vanlig' Tawny kommer från flera årgångar där åldern på flaskan anger genomsnittsåldern, exempelvis Tawny 10 Anos. Nåväl vintagen hade en medelstor doft med aningen blåbär, viol och lite mint men rätt spritig? Smaken var sötfruktig, sträv med rondör och med hög syra med inslag av blåbär och viol. En relativ mjuk vintage med lätt kropp. Coheitan hade en stor fatig söt doft av torkad frukt, knäck och nötter. Smaken var likaledes med påtagliga fatinslag. 
Nöjda gick vi den kort vägen till The Wine Box som var dagens middagsrestaurang. Vi blev först tilldelade ett undanskymt bord på en liten avsats en trappa upp men det rättades till snarligen och vi fick ett bord i matsalen bland de andra gästerna. Restaurangen är typ som Pinchos-koncept med en platta med menyer inkl vin och annan dryck där man beställer vad man vill ha. maten består av både små och stora rätter och har tydlig portugisisk prägel. Vinlistan är övervägande viner från Portugal men även från andra delar av världen. 
Vi valde ett vin från Douro såklart, 2013 Quinta dos Murcas VV47 som hade en medelstor doft av körsbär, blåbär, viol, mint och svart vinbär. Smaken medelstor, mjukt elegant, med integrerade tanniner och syra, fruktig med svartvinbär, blåbär och viol. Ett otroligt gott elegant vin med bra frukt och nästan silkig struktur. 
Maten vi beställde var Inbakad getos med nån sylt, den Portugisiska specialiteten Francesinha som i princip består av bröd, fläskkött, skinka överdraget med smält ost, den kan varieras i oändlighet och serveras med kryddig öl- och tomatsås. Den tredje rätten blev Pica Pau, dvs gratinerat fläskkött marinerad i kryddstark sås. Alla tre rätterna var mycket goda och såsen till Francesinhan var gudomlig. Vinet stod emot bra trots starka smaker. 
Till dessert blev det Fårost med marmelad till det provade vi två Tawnys S. Leonardo 10 och 20 Anos som var precis som en god Tawny ska vara, dock inte lika kraftfulla och djupa som Javalis. Nu var vi ordentligt nöjda och gick uppför backen till vårt tillhåll för att sova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar