söndag 27 augusti 2017

Torsdagen 24 augusti 2017


Vi har lärt känna Stefan genom flera vinprovningar vi varit på. Vi har länge varit nyfikna på Portugal och Stefan, som är en stor Portugal-förespråkare och är bosatt där stora delar av året, tipsade oss om några bra lite mindre producenter som kunde vara intressanta för oss. Sagt och gjort, vi tog kontakt med en av dem som verkade intressant och nu ska vi ner till Portugal, närmare bestämt Porto för att under en dag stifta bekantskap med producenten och dess viner. Vi passar givetvis på att utforska Porto och dess skatter, inte minst Portvinet. Ikväll efter jobbet skulle vi träffa Stefan över några glas vin och dra upp grova planer omkring Porto-vistelsen.

Vi träffades kl. 17:00 på Eriks Vinbar, som vi fortfarande håller som den bästa vinbaren i Stockholm, inte minst pga Lars Anderssons trevliga sommelierande. 

Vi åt lite, pratade mycket och drack bra - mycket bra - viner. 
Champagne först såklart, där 1995 Blanc de Millenaires, Charles Heidsieck fick äran att medverka. Charlotte åt typ charktallrik (se bild), Stefan beställde Eriks räckmacka och Stefan S tog Dagens, vilken bestod av rostbiff och potatissallad. Till maten dracks det blandat, 2012 Chapoutier Chateauneuf-du-Pape Croix de Bois och 2014 Colin-Morey Chassagne-Montrachet Premier Cru Chevenottes. Bourgognen hade en stor fruktig, fatig doft av främst rostade fat, bränt smör och citrustoner. Smaken var fruktig, fatig ock kryddig med rostat fat, vanilj och citrus. Inte den elegantaste Chassagnen vi provat men definitivt ett stort vin med mycket smak å doft. Rhône vinet var härligt mjukkraftigt, fylligt och fruktigt med integrerade tanniner och härliga mörka körsbär och lakrits. Vinet har en underbar frukt i allt det kraftiga med en sirlig munkänsla som gör att vi vill beteckna vinet som elegant kraftigt. Vi hade ett litet meningsutbyte angående ordet elegant i vinsammanhang och det är ju som med allt, det är hos betraktaren som värderingen ligger. Dvs alla har vi olika preferenser och uttrycker oss därefter, men elegansen i detta vin ligger i den mjuka och sirliga lätthet i munkänslan samtidigt som det finns djup och kraft i vinet. Kan jämföras med Cassius Clay som med kraft och tyngd dansade lätt som en fjäder. Nåväl denna CNDP från M. Chapoutier och producentens CNDP Barb Rac är helt sagolika och väl värda att prova. Dessutom håller Eriks Vinbar skamligt låga priser på dessa viner (i stort sett samma pris som på Bolaget) i synnerhet men oxå på vinerna i allmänhet. 

Efter ett kort besök på Burgundy och ett glas alldeles utmärkt 2004 Aurus från Rioja var vi tvungna att bege oss hemåt...hemfärden och dess vedermödor är en annan historia😐😣

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar