Framme i Bordeaux St Jean i stipulerad tid och värmen har höjts några grader. Taxins misstänkta omväg runt hela Bourdeaux påminde oss om en sketch av Robert Gustafsson😆 Det tog lika lång tid för taxin som för oss att cykla från Pessac till Bordeaux. Väl där möttes vi av en imponerande välskött 'park' i anslutning till slottet, Chateau Pape Clément, och ett härligt mysigt litet slott.
Jeremy mötte hurtigt upp och visade oss till vårt rum, lämnade nyckeln, två glas vin och försvann...för hela kvällen!? Rummet var fantastiskt, stort och med ett hugh badrum samt med underbar utsikt över ägorna. Först en liten runda runt ägorna inkl vingård.
Hungriga, trötta, lite slitna och utlämnade till intet begav vi oss ut på byn, Pessac, för jagande av kvällsmat. Vi fann 1 st Orangina (mmm..), 1st Fanta, 1 rejäl bit Comté, 1 st flaska vatten och 1 st paket Jambon Sec, kvällen var räddad. Väl tillbaka på slottet möttes vi upp av en ny stab bestående av städerskan och en prao, en mycket trevlig sådan, som erbjöd oss ett glas vin och vickning, vi avböjde det senare. Efter mysig kvällsmat på rummet slocknade vi...rätt nöjda😊
Måndag 3 juli 2017
Startade dagen med en fantastisk frukost i sällskap med Leon och Urban, två påfåglar som föddes här på slottet och kommer varje morgon för att tigga bröd. Efter påskrivandet av cykelkontraktet🙂 och en minutiös genomgång av cyklarna tog vi våra första tramptag här i Bourdeaux. Färden gick mot storstaden Bordeaux via en snabbtitt på Chateau Haut-Brion och Chateau La Mission Haut-Brion.
Överraskande snabbt var vi i Bordeaux's brokiga men charmiga kransområden för att landa på ett fik alldeles nära tågstation St Jean tittandes på folkvimlet och till en liten Pastis. Lunchen bestående av Classic Club Sandwich och varsin öl, Kronenbourg och Desperados intogs lite senare på Place de Victoire.
Hemfärden gick smärtfritt och när vi kom hem möttes vi av solen. Vi parkerade cyklarna, gick upp och fräschade till oss och gick sedan ner till slottets Vinbar/-butik där vi provade en 2007 Château Pape Clément Rouge som visade upp en rött utseende med mognadstendenser. Doften var stor, fruktig, fatig med mognadstoner, mörka syrliga körsbär, läder och skogsgolv. Smaken var fyllig, sträv och hög syra, fruktig, fatig och kryddig med mörka körsbär och mineral. Ett kraftigt, fatigt vin med mognadstoner och lång fatig eftersmak. Vi passade på och köpte med oss en 2006 Château Pape Clément Blanc till morgondagens middag. Flaskan överlämnades för ömt omhändertagande till vederbörande personal som bedyrade att den skulle tas väl om hand. När vi försäkrat oss om att flaskan var i goda händer, strosade vi runt i omgivningarna, i den underbart vackra slottsparken och tog en tur i slottets örtagård.
Vi tog oss sedermera tillbaka till slottet, där vi på slottets takterass blev serverade en 2014 Château Pape Clément Rouge som hade en röd färg med medelstor, fruktig, fatig doft med syrliga körsbär, ceder, fatlagringskällare, nytt läder, kaffe, cacao och söt piptobak. Smaken var medelfyllig, medelsträv med medelsyra+, fruktig, fatig, kryddig med syrliga körsbär, kaffe och cacao och med en lång fatig, mineralisk eftersmak. Ett rätt elegant, medelkraftigt, körsbärsfruktigt vin med lång mineraliskt slut. Vi hade tänkt beställa något litet via room service till middag, men det blev istället en roof service☺ Vi åt en Tandorikryddad Kalvfrikassé med potatisgratäng och blev överraskade med ett glas 2008 Château Pape Clément Rouge som uppvisade en medelstor, varm, fruktig, fatig, örtkryddig doft med syltiga körsbär. Smaken var medelfyllig, medelsträv och medelsyra, fruktig, fatig, kryddig med syrliga körsbär och saltlakritz och kort eftersmak. Ett medelfylligt lite obalanseratstramt vin där frukten inte riktigt hängde med. Kanske inte det bästa vi varken ätit eller druckit den senaste veckan, men vad gör väl det mot en kväll på slottet!?😉 Vi tillbringade resten av kvällen på takterassen, tittandes ner på folkmassorna som kom inkörandes med bussar för något tjusigt event, innan vi tog oss tillbaka till rummet och såg en action på Netflix - ända till slut! - innan vi somnade sött...
Slottet Château Pape Clément som fått namn efter påven Clement som ägde slottet mellan 1309-1314 har 53 ha odlad vingård för sina röda viner med Pyreneiskt grus, där Cabernet Sauvignon är planterat, och ler-'plots' som ger djup och friskhet till Merlot. Slottet producerar också vitt vin på en 7 ha stor 'plot' med mestadels lera för Sémillion, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris och Muscadelle.
Tisdag 4 juli 2017
Lite senare och längre frukost idag. Bloggade och slappade fram till typ 11. Tog en promenad till byn i det underbara vädret. Lagom tillbaka för att bege sig via cyklar för besöket på Château Haut-Brion och Château La Mission Haut-Brion. Château Haut-Brion med en lång historia bakom sig bla blev slottet 1855 en av fyra som blev klassad som Premier Grand Cru. 1935 köpte nuvarande ägarfamiljen via dåvarande New York finansmannen Clarence Dillon slottet. 1983 införlivades även Château La Mission Haut-Brion. Efter ingifte med kungligheter från Luxemburg och diverse annat för skvallerpressen så drivs företaget Domaine Clarence Dillon av Prins Robert av Luxemburg.
Château Haut-Brion är idag uppodlat med c:a 48 ha vingård med en densitet på 10 000 plantor/ha för det röda vinet varav 45 % Merlot, 44% CS, 10%CF och 1% Petit Verdot. Vinet får ligga 18 månader på 80% nya fat med omdragning var tredje månad. För det vita vinet är 2 ha uppodlat varav 53% Semillon och 47% Sauvignon Blanc. Det vita vinet lagras 9-12 månader på fat varav 50% är nya.
1% av den totala arealen omplanteras varje år.
Château La Mission Haut-Brion har idag c:a 27 ha uppodlad mark med en densitet på 10 000 plantor/ha för det röda vinet varav 43% Merlot, 47% CS och 10% CF. Vinet lagras 18-22 månader i 80% ny ek. Det vita vinet odlas på 2,5 ha med 85% Sémillon, 14% Sauvignon Blanc och 1% Muscadelle.
Dessa slott ligger typ 10 min cykelavstånd till Ch Pape Clément och vi var där i deras fancy entré nåra 10 min innan. Vi var typ 10 pers som först fick se en film på båda slotten för att sedan, ytligt beskriva fermenteringen och sedan få en titt i lagringskällarna där arbetet med omdragning pågick för fullt, vilket det gör året om. För tillfället pågick också buteljeringen för årgång 2015. Buteljeringen som för övrigt är outsourcat till ambulerande buteljeringsföretag. Det kommer 'trucks' med maskiner och personal till slotten och utför, under överinseende av slottets personal, buteljeringen av hela produktionen.
Rundvandringen kändes väldigt opersonlig och inövad och det mesta som sas var redan sådant vi visste. Slutligen provades 2011 Château Haut-Brion som var medelfylligt+ med medelsyra+, frutigt, fatgt och kryddigt med den alltid närvarande körsbärstonerna. 2001 Château La Mission Haut-Brion var medelfylligt, strävt, fatigt, fruktigt med hög syra med ung karaktär. Två unga viner som kommer att utvecklas positivt med åren men som nu uppvisade en klen karaktär som medelfylliga unga viner med påtaglig syra där HB kändes lite större. Var är koncentrationen och frukten ? Priset på dessa är enormt och står inte i proportion till kvaliteten såklart. Vi tänker att man får ett tiotal flaskor mycket bra vin från Chapoutier för samma peng. Nåväl, besöket var bra fastän engagemanget inte var 100%.
Varma och svettiga cyklade vi hemåt och till vår stora förtjusning lirkade personalen på slottet upp några kalla öl från källaren. Vi satt några minuter på rummet med utsikt över parken och njöt innan hungern drev oss till slottets vinbar för lite tapas. Efter det inväntades kvällens middag i ryggläge på rummet.
Nästan exakt kl 20:00 entrade vi vår Chambre Separée på slottet och hänfördes av det vackra rum där skulle ha vår middag. Vi anmodades till borda och blev serverade Champagne Tattinger NV som med med härlig, brödighet, mineralitet och hög syra med mycket citrontoner satte fart på aptiten.
Till förrätt fick vi Tartar på Kungskrabba med Limereduktion. Samtidigt serverades 2006 Château Pape Clément Blanc ur en mycket vacker karaff från slottet. Vinet var perfekt tempererat och med en guldgul färg. Doften var stor och blommig snarare än fruktig, fatig med honung, petroleum, exotiskt frukt, vanilj och trä. Smaken var fyllig med excellent explosiv syra, fat och blommigt med honung, trä och honung och en lååång eftersmak av honung, trä och lite perfekt beska. Ett enormt silkigt, explosivt vin med härliga toner av honung, trä och blommor och enormt långt slut. Tartaren passade perfekt till vinet.
Till huvudrätt blev det Kyckling med Anklever och Morotspuré där vinet återigen glänste med sin mångfald. En mellanrätt med Ostar som var vinets hemmaplan😆, odiskutabelt perfekt balans mellan vin och ost. Som dessert serverades Blandade färska frukter som jordgubbar, körsbär, hallon, blåbär osv...med ett krispigt, käckigt och gudomligt flarntäcke. Middagen var en oförglömlig 'middag på slottet' med excellent servering med god, men inte bäst, mat och ett världsklass vin. Nöjda och aningen trötta och mätta släntrade vi upp på rummet. Sömnen kom omedelbart.
Onsdagen 5 juli 2017
Sov skönt och åt lång frukost med bloggning från runt kl. 8:00. Solen skiner från en klarblå himmel och det är varmt!! Vid 11-tiden styrde vi kosan per fot mot Pessac Centre ("våra" cyklar hade blivit bokade av ett amerikanskt par). Väl där införskaffades två stycken Orangina, lite choklad, korv, ost och chips som tänkt kvällsskaffning. Innan vi gick tillbaka igen i den drygt 30-gradiga värmen, satte vi oss ner i skuggan under markisen på Brasserie du Carre och beställde öl och strips, vilket kändes helt perfekt mat i hettan.
Väl tillbaka var det i stort sett bara att fräscha till sig med dusch och nya kläder och sedan bege sig till Vinbaren/-shoppen för en 1,5 timmes presentation av området och vineriet med en avslutande vinprovning. Detta leddes effektivt av en liten, trevlig och glad fransyska, som pratade väldigt fort på en något bryten engelska. Av de tre vinerna vi i gruppen som avslutning fick prova, var två från Médoc, 2013 Château Tour Blanche och 2011 Château Les Grands Chênes Cru Bourgeois och den tredje var 2007 Château Pape Clément Rouge. Alla tre såklart från Domaine Bernard Maigrez. Varken touren eller vinerna gjorde väl något större intryck på oss...
Vi kände inte riktigt för att gå tillbaka till rummet redan. Då när i foajen det dök en för oss okänd person och frågade med vad han kunde stå till tjänst, frågade vi om vi möjligtvis kunde få var sitt glas champagne (det blev ju liksom kvar i flaskan från igår, tänkte vi) att intaga på takterassen? Det skulle han undersöka sa han, så vi begav oss upp på terassen under tiden. En stund senare kommer vår "favoritconsierge" upp och berättar glatt att han blivit uppringd av Monsieur Bernard Magrez chaufför och blivit tillsagd att ta med champagne och två glas till takterassen. Febrilt letade han upp en liten flaska 2008 Amour de Deutz Millésime, en ishink och två glas och sprang upp på terassen - och fann inte Monsieur Magrez, utan... oss!😃 Lika glad över det var han, sprang ner igen och kom strax tillbaka med en skål pistagenötter. Ojojoj vad det var gott!! Kanske var detta den godaste champagnen vi druckit?? Chapagnen hade en vacker halmgul färg. Doften var frisk, brödig (brioche) med gula något mogna äpplen och mineral. Smak var frisk, fruktig, brödig med mineral och gula äpplen. En frisk brödig champagne med en härlig mineralitet. Mycket gott!!
När hettan blev för stark gick vi ner till rummet, bloggade lite och slumrade sedan en stund i det svala rummet, där en sval bris fläktade skönt från de stora, öppna fönstren...
Fram emot 7-bläcket slet hungern i oss och vi gick ned för att hämta vår påse med kvällsmat som vi köpt på byn tidigare på dan. Kvällen var varm (typ 35 grader) och vi satt oss på gräset utanför slottet och dukade upp Korv, Gryere, Potatischips, Lion och Snickers nedskölt med Orangina. Där satt vi och myste då vi såg numera 'favoritconsierge nr 2' komma på sina lite skrangliga ben nedför slottstrappan och över gräset bort mot oss med två glas 2013 Château Pape Clément!! som han tyckte att vi skulle ha då vi drack 2006:an kvällen före😆. Vinet, med liknande drag som 2006:an men med tydlig ungdom. En helt fantastisk sista kväll i denna del av Bordeaux. Imorron bär det av till en annan del, nämligen St Emilion.
Torsdag 6 juli 2017
Efter en härlig frukost på hotellet och tack ock adjö till våra favoritconsierger, betalade vi och for med taxi till Gare St Jean för vidare till Saint Emilion. Tiden i Pessac och Chateau Pape Clément har varit underbart avkopplande, intressant och lärorikt. Vädret har varit härligt varmt, personalen outstanding och boendet charmant. Bordeaux är mer slott och fina salar medans Bourgogne är hårt jobbande bönder. Vinstilen i Bordeaux är mörkare, kraftigare och strävare även fast de bästa är eleganta. De bästa vita här i Pessac-Leognan är fantastiska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar