Beställningen från Jonathan var glasklar, Hemgjord Hamburgare! å så blev det. Kött maldes och majjo rördes till. Efter 3 veckor av Champagne, Bourgogne och Bordeaux så tyckte vi att vi behövde något mustigare och kryddigare till hamburgaren, så vi valde 1987 Penfolds Grange. Officiellt hette vinet Grange Hermitage fram tom 1989 men redan från 1983 lablade Penfolds flaskorna till Europa med enbart Grange för att tillmötesgå kraven om varumärkesskydd från Europa och främst från distriktet Hermitage i norra Rhône. Korken var väldigt mjuk och gick faktiskt sönder samtidigt som den gled lätt ur. Vinet hade röd färg med mognadstoner och en medelstor, fruktig, fatig utvecklad lite bränd doft med choklad, lakritz, svart vinbär, körsbär och ceder. Smaken var medelfyllig+, medelsyra+, fruktig, fatig med körsbär, choklad, mint med lång fatug eftersmak och torkad frukt. Ett fruktigt fatigt rätt elegant vin med bakomliggande kraft, härlig syra och mogna toner av choklad och körsbär. Vi öppnade 2011 Guigal Côte Rotie Brune et Blonde för att få någon referens och likheten finns där med lite rostade fat och lakritz. Rhônevinet är otroligt gott men såklart mer tydliga och relativt råa toner av rostat fat, örter, lakritz men ändå rätt elegant med tydlig mineralitet. Grange:en har en större underliggande tyngd och kraft som inte Rhônevinet hade.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar