söndag 2 juli 2017

Beaune 29 juni - 2 juli 2017

Framme i Beaune typ 17:40. Badkaret lockade förstås, så det blev ett varmt bubbelbad innan vi släntrade bort mot La Lune som är en Japansk/Fransk crossover restaurang. 
Första intrycket utifrån är en vanlig lite traschig sylta, men ack vad vi bedrog oss när vi steg in. Vi blev hjärtligt mottagna av servitören som är en av två!? personer som kväll efter kväll sköter hela restaurangen, den andra är kocken. Nu är restaurangen liten och tar kanske 20 personer men med imponerande skicklighet manövrerade dessa två personer alla gäster med glädje och effektivitet. Vi fick våra platser i baren där kocken tillagade alla rätter. Med imponerande skicklighet och järnkoll på alla beställningar lagade han tillsynes utan stress underbar basik mat utan krussiduller men otroligt gott och vackert. Vi bestämde oss snabbt för duva som huvudrätt och med hjälp av servitören valde vi tre mindre rättet som starters.
Den första var Edamamé som helt enkelt är varma saltade gröna sojabönor i sina skidor. Rätt två var marinerad friterad kyckling kallad Karage som var fantastiskt gott! Tredje rätten var grillade King Oyster Mushrooms som var den rätt som kändes lite onödig denna ikväll. Till huvudrätt åt vi Pigeon Entier de Mr. Sanchez, en underbar rätt på duva som var fantastiskt mör och smakrik. Genomgående under hela middagen dracks röda 2012 Gevrey-Chambertin Dom Marc Roi Clos Prieur som är en village-plot i denna världskända lilla by i Côte-Nuits, Bourgogne. Vinet hade en medelstor fruktig doft med inslag av jordgubb, körsbär och mineral. Smaken var medelfyllig relativt sträv med bra syra, fruktig, fatig, med jordgubb och körsbär. Ett sirligt, friskt, fatigt, fruktigt elegant vin med röda bär som jordgubb och körsbär. Desserten blev en Creme Caramell, en Creme Brulée men inte med bränd yta utan med bränd karamelliserat socker som sås. Gott! Till detta en tuff och god Marc de Bourgogne. På det hela en helt fantastisk middag med underbar mat där kycklingen nog var den godaste kycklingrätt jag ätit. Uppvisningen i det lilla köket där gästerna satt 1-2 meter från grillen var imponerande. Dit går vi många gånger mer😊

Fredag 30 juni 2017
Standardfrukost, dvs espresso och croissanter, på vanliga stället, det trevliga Au Grand Café. Bloggandet gick det dessvärre mycket trögt med denna morgon. Det kändes nästan som Internet var stängt? Trögt som tusan. Knappt någon kontakt alls.😕 Vid 9-tiden satt vi i alla fall på cyklarna och före halv tio befann vi oss utanför Maison Paul Chollet, mer än halvtimmen före utsatt tid. Vi tog en liten sväng närmare hjärtat av byn där vi köpte baguette på bageriet och i den lilla affären köpte vi ost, korv (pas salami! sa damen bestämt, salami est rouge! ja och röd i skinnet var ju förstås inte vår korv även om då vi tyckte den såg ut som en salami😮), nektariner och en flaska rött som kom från 2013 Domaine Pierre Guillemont från byn Savigny-Lès-Beaune, i vilken vi alltså befann oss i mitten av. När vi handlat klart cyklade vi tillbaka den lilla biten och var tillbaka utanför Chollet nästan på slaget kl. 10:00.
Vi togs emot av Gilles Remy som visade oss in till provningsrummet, där vi först ptatade lite allmänt en stund, innan vi började prova några av hans viner. Vi fick börja med att prova några för oss välbekanta viner:
Maison Paul Chollet Blanc de Blancs
Maison Paul Chollet Blanc de Noirs
Maison Paul Chollet Brut
2011 Maison Paul Chollet Concerto
 som är elegantare och med mineralitet än 2010 och vunnit guldmedalj i Paris 2017.



Därefter fick vi prova den ljust, ljust rosa Maison Paul Chollet Œil de Perdrix, ett vin av 100% Pinot Noir där druvorna plockats allra senast under skörden och på det viset givit vinet dess vackra skira rosa färg. Egentligen kan man säga att det är en Blanc de Noir, dvs ingen skalkontakt och inget rött vin tillsatt, men ändå har vinet fått en svagt ljusrosa nyans i färgen. Gilles berättar stolt att han är den enda producenten som tillverkar denna typ av Crémant. Den jämfördes med ytterligare ett av oss känt vin, nämligen Maison Paul Chollet Rosé, vilken också är av 100% Pinot Noir men där ca 5% rött vin tillsatts. Båda vinerna har karaktär från druvan men där den första kändes skirare inte bara till färgen utan även i doft och smak. Näst sista vinet vi provade var Maison Paul Chollet Brut Zero där 0(noll) gram socker tillsatts i dosagen. En cuvée som var, likt domainens övriga viner, väldigt friskt och lätt men med en högre känsla av terroir, vilket vi har märkt vid andra provningar med zero-viner. Till sist provade vi Maison Paul Chollet Mosseux Rouge som är 100% Pinot Noir från ett rött vin och framställt precis på samma sätt som övriga Cremanter, dvs med Champagnemetoden. Mosseaux är en egen appelation i Bourgogne, Mosseaux Bourgogne, med eget reglemente för framställning. Vinet har en tydligt fylligare och fruktigare karaktär av en röd Bourgogne...men med bubblor!😊 Annorlunda och trevligt och är perfekt vid PicNic:en och grillad kyckling.
Efter en mycket trevlig provning sa vi Au Revoir till Monsieur Remy och cyklade iväg tillbaka genom byn, men istället för att ta samma väg tillbaka, svängde vi av mot Pernand-Vergelesses där vi satte oss ner på "vår" bänk nedanför kullen och intog den bästa lunch man kan få! Molnen drog ihop sig allt mer och när vi var klara och åter satt på cyklarna kom de första regndropparna. Regnet tilltog och våra regncape:ar stod som strutar bakom oss av blåsten. Även om det emellanåt var rätt tungt i motvinden hem gick det ändå bra att ta sig tillbaka till hotellet och kändes mycket skönt att krypa ner i badkaret fyllt med bubblor. Snart kändes dock ögonlocken farligt tunga och morgonrocksklädda la vi oss raklånga i sängen och somnade bums! Efter ett par timmars välbehövlig vila vaknade vi till liv och fortsatte bloggandet, som gick något bättre den här gången! Tiden går ju så fort när man har trevligt så snart var det dax att gå mot beställt bord på Masion Colombier. Hungern drev oss snabbt till restaurangen som ligger typ 4 min från vårt hotell. 
Restaurangen var likt gårdagens, liten med få bord och öppet minimalistiskt kök. Vi hoppade förrät och gick direkt på huvudrätten som blev en mycket god Tron Rossini & Carottes glacées som innebär Tonfisk med Anklever och glacerade morötter. Rätten var crossover franskt/asiatiskt med tunt skuren ingefära, koriander, sesamfrön och lime. Mycket gott! Därefter beställde, Stefan, som hade missbedömt sin hunger in en starter i form av Tataki de Saumon ďEcosse, Miel et Sesame Noir, vilket på svenska blir Laxsashimi med Svart Sesamhonungstäcke och som var fantastiskt god. 
Till dessert blev det Tarte Cacahuètes, caramel, beurre salé dvs Karamelliserad Jordnötskaka med saltat smör och glass. Till desserten intogs en Gul och en Grön VEP som passade som som hand i handske till den söta lite brända karaktär som kakan hade. Genom middagen drack vi 2005 Matrot Mersault Premier Cru Blagny. Vinet hade en knuten doft med fat, mineral, vanilj, smör och grillad citron. Smaken var medelfyllig med skaplig syra, fruktig och fatig med smör och grillad citron. Ett elegant vin med knuten doft och inte alls den Meursault med massor av fat och smör vi är vana vid. Passade bra till maten dock. Ett trevligt restaurangbesök med mycket bra mat.

Lördag 1 Juli 2017
Standard frulost på dito café med bloggning och sedemera ombyte och redo för cykelturen som tog oss igenom ett marknadsyrsligt Beaune (marknad varje lördag året runt) till byn Pernand-Vergelesses och 'vår' producent Dom Rollin Pere et Fils. Ett besök vi har sett fram emot då vi ska prova nästa årgångslansering av både vit (2016) och rött (2015). När vi nästan på slaget 10:00 rullade in på domainens vineri möttes vi av Simon och hans pappa Rémi som hälsade oss välkomna. Simon var optimistisk för de röda årgång 2017 då vädret varit mycket varmt de senaste två-tre veckorna, däremot var han lite, inte bekymrad, men tveksam angående Chardonnay pga av det varma vädret då han inte vill ha för mycket rikedom och kraft i dessa utan mer elegans genom en längre växtperiod. 
Dom Rollin har 14 ha vingård utspridda på15 små plotter runt om i Perrnand-Vergelesses, Aloxe-Corton, Ladoix och Savigny-Les-Beaune där den allra största delen ligger i den förstnämnda kommunen. 
De vita vinerna från 2016 ligger fortfarande oblandade på fat i väntan på att dem malolaktiska 'jäsningen' ska avslutas. Det är väldigt ovanligt att den processen är så här sen, vanligtvis avslutas den tidig vår. Vi fick prova 2016 Le Cloux och 2016 Corton Charlemange Grand Cru direkt från faten. Båda hade en tydlig lätt lätt friserande karaktär då jäsningen fortfarande pågick. Båda vinerna var fruktiga och intensiva men mycket unga och båda spors en lysande framtid, enl Simon, framförallt Corton-vinet. Innan provade vi 2015 Le Cloux och 2015 Pernand-Vergelesses som vi tidigare köpt och har till försäljning på SB. 2016 blev en årgång för vita med liten eller mycket liten kvantitet, tack vare frost, hagel och annat otug, dock klarade Corton-Charlemange, Les Fretille och Le Cloux skapligt medans Pernand-Vergelesses fick 50% mindre skörd och Aligoté:n som drabbades värst blev helt utan skörd! Kvaliteten för vita denna årgång är dock bra  men kommer förmodligen bli dyra. De röda vinerna från 2015 är generellt bra till mycket bra och de ligger fortfarande och väntar på buteljering framåt hösten. Vi fick prova några och är överlag viner att lagra några år då intensiteten och frukten är stor och tanninpåslaget högt. Alla bör lagras några år upp till fem. Vi fick prova:
2015 Pernand-Vergelesses Rouge som var rund, mjuk och fruktig. God nu men utvecklas inom 3-4 år
2015 Aloxe-Corton Rouge som hade lite mer kropp än föregående, intensivare och mer tanniner med lång eftersmak. Bör lagras.
2015 Les Vergelesses Premier Cru som var elegantare med mer mörk frukt, sträv men ändå mjuk. Mycket god nu men utvecklas inom 3-4 år.
2015 Les Fichots Premier Cru. Granne med Les Vergelesses men med lite annorlunda jordmån med mer rödbrun lera. Ett Stramt, fylligt, fruktigt, kryddigt och mineraliskt vin med körsbär och svartvinbär. God nu utveclas inom 4-5.
2015 Ile Vergelesses Premier Cru. Vingården ligger på andra sidan vägen på sluttningen där jordmånen består av ett tunt lager lera för att sedan mötadjup limestone så rötterna gräver sig långt ned i jorden. Vinet var mycket fruktigt med mineral, mocca. Smaken var rund,  fyllig, sträv, fatig och fruktig med körsbär, kaffe och toner av vanilj i den långa eftersmaken. 

Provningen var mycket intressant och de röda 2015:orna kommer att erövra världen med sin intensitet, kraft och frukt. De vita 2016 kommer att bli bra, typ som 2015. 
Mycket nöjda cyklade vi hem till ľHotel och lite kylda svidade vi om för en god lunch på Le Bistro Bourguignon. Som vanligt möttes vi av den trevliga värdinnan tillika ägarinnan som visade oss till bords i den hemtrevliga lokalen. Vi beställde Boeuf Bourguignon, Pommes de terre vapeur dvs Boeuf Bourguignon med kokt potatis och Faux filet Charolais grillé, frites alltså Biff med Pommes Frites. Det blev ett glas 2015 Jeanniard Chambolle-Musigny som var ung, fruktig, fatig intensivt kryddig, körsbär och relativt sträv, och ett glas 2013 Roy Gevrey-Chambertin Vielle Vignes (typ gamla stockar) som var fruktigt, elegant med en härlig jordgubbaston. Chambertin:en var defenitivt trevligare som enskilt vin men Chambolle:en betydligt bättre till maten där den förstnämda försvann. Vi delade som vanligt på drycken (så ock på maten😊). 
Hemma på Hotellet igen blev det slöa, vila och lite bloggande tills det var dags för middag. Efter en liten 'shoppingrunda' på stan beträdde vi Bistro Le ľHotel. Efter ett varmt välkomnande och igenkännande blev vi placerade vid ett fint litet bord. Först blev vi serverade Rädisor, Torkad skinka och olivolja och en liten Canapé med Dillcreme och Rökt lax. Stefan som var utsvulten beställde en Délice ďArtichauts, Copeaux de Foie Gras, Vinaigrette Truffe nånting som Kronärtskocka med Anklever och tryffelvinägrett. Gott !
Till huvudrätt valde vi Filet de Turbot Poêlé, Ratatouille Sauce Truffe dvs Smörstekt Piggvarsfilé med Ratatouille och Tryffelsås. En delikat rätt som passade vinet vi valt mycket bra. Desserten blev såklart Crêpes Suzette Flambées au Grand Marnier med Gul å Grön VEP. Som avslutning fick vi några små sötsaker. Vinet vi valt var 2011 Joseph Drouhin Pulligny-Montrachet Pucelles Premier Cru som var guldgul till färg och med medelstor, fruktig doft med grillad citron, papaya, smör och rostade fat. Smaken var fylllig, bra syra, fruktig, fatig, med mineral exotisk frukt, smör, rostade fat, grillad citron lång smak av grillad citron. Ett intensivt fylligt fatigt fruktigt vin med bra syra och längd.

Söndag 2 juli 2017
Vi gick upp vid halvsju-snåret och efter packning och utcheckning gick vi och letade reda på ett öppet café. Det blev Chez Monika idag då vårt ordinarie, Au Grand Café, inte öppnade förrän 8:00. Espresson var inte av samma klass som vanligt men Croissanterna var stora, frasiga och fina! Efter frukosten gick vi bara och hämtade våra väskor på hotellet och sedan promenerade vi till tågstationen, Gare de Beaune, där tåget mot Paris avgick punktligt kl. 08:58. Vi byter i Paris c:a halv 1 och är framme på Château Pape Clément typ 17.
Besöket i Beaune var precis som vanligt fyllt av cykelturer, god mat å dryck. Skillnaden mot tidigare besök var att nu besökte vi våra producenter Chollet et Rollin i syfte att prova kommande årgångar och göra affärsmässiga överenskommelse om kommande beställningar. Besöket har känts mer proffesionellt även fast vi har förenat nytta med nöje och ätit och druckit mycket bra. Den här gången var vädret lite gråare vilket gjorde att cykelturerna inte blev så långa och PicNicarna inte så många. Cykelturer med lite regn och kyla har sin charm då bubbelbadet på hotellet sen tycks ännu skönare. Dessutom gjorde de kortare cykelturerna att vi kunde vila och slappa samt blogga utan stress på hotellet. Det har varit en vilosam, skön och givande vistelse här i Beaune...å vi kommer tillbaks snart! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar