fredag 15 december 2017

Beaune Torsdagen 14 december 2017

Vaknade av en diskret knackning på dörren….frukosten var serverad med Kaffe, Croissant och färskpressad apelsinjuice 😊. Dagen började bra med en underbar frukost och lite chitchat om gårdagen. Taxin tog oss snabbt och smidigt till Arlanda där såklart flyget blev en timme(!) försenat. Mellanlandningen i München hade en väntetid på 1 timme och 15 minuter så anslutningen var i fara, som vi påpekade för besättningen på planet men de ignorerade detta och tyckte att vi väl skulle hinna till avgången till Lyon…men icke, vi missade avgången med 1 typ minut
Nåväl..vi blev ombokade till 14:55 så nu hade vi lite kvalitetstid att äta, blogga och ta ett glas Louis Roederer Brut Reserve Champagne, vilket var jättemysigt. Maten var Gambas i vitlök och persilja, Pflaumen im Speckmantel dvs Baconlindade Plommon, samt Pretzel. Vi hann t.o.m. handla lite julklappar. Avgången 14:55 blev såklart försenad! och vi kom från München 15:45 och anlände till Lyon typ 16:50 + 40 min kö för gränskontroll!!. Rhôneexpressen gick som vanligt smidigt in till Lyon och vi tog 19:16 tåget till Beaune. Efter en skön tågresa anlände vi vårt Beaune där en taxi väntade som tåg oss snabbt till Hôtel Le Cep i det lite regnruskiga vädret. 
Efter anvisning till vårt underbara rum och lite tvagning anträdde vi de pretentiösa salongerna där en mysig brasa sprakade lugnt. Vi slog oss ned på ’vår’ plats vid fönstret och beställde in en Ostbricka med diverse ostar, bl.a. en färskost med senapsfrön som var underbar, samt en Charktallrik bestående av Lantpaté och en Jambon Persillé Artisanal, en typ sylta med persilja som är en specialité just här i Beaune. Patén var härligt grov men ändå saftig. Till detta serverades små gurkor sk Cornichons. Sommelieren, som för övrigt hade jobbat 10 år i Köpenhamn, och kunde lite svenska, rekommenderade ett vin från Volnay, 2010 Hospices de Beaune Volnay-Santenots Premier Cru, som var ett perfekt val för just den här lite sena kvällen, där doften var fuktig, lite fatig och örtig med unga körsbär, körsbärssaft och toner vanilj. Smaken var fruktig, kryddig med finkornig strävhet och en rejäl syra med tydlig karaktär av röda och mörka bär som körsbär och tranbär. Som sagt vinet var perfekt just denna kväll med sina relativt lätta kropp och fina frukt. Apropå kroppar, så var Chastel Beverages dito nu väldigt trötta och skrek efter vila. Två små Chartreuse senare sov vi. En lång och händelserik dag var till ända. Lärdom: Det finns ett värde i motgångar, allting har ett värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar