söndag 17 december 2017

Beaune Lördagen 16 December 2017

Strax före 9am gick vi mot Au Grand Café för frukost, genom ett marknadsskrudat Beune, som var i full färd med att förbereda sig för den traditionella marknaden som hålls varje lördag året runt. Här säljs allehanda ting ute på torget; färska grönsaker av alla de slag, ostar, nygrillade kycklingar, skinkor, korvar, blommor, olika hantverk. Inne i saluhallen säljs färsk fisk, skaldjur, kött, ostar, färska kycklingar, höns och tuppar… Ja, här finns allt man kan tänka sig och lite till! Allt är lokalproducerat. Tryffel, till exempel, som vi köpte med oss en liten knöl av, från en lokal tryffellist 😊
Efter frukost strosade vi runt på marknaden, kikade i affärer och shoppade lite klappar till oss själva tills det kurrade i våra magar och lunchklockan ringde. Vi återvände till hotellet, sjönk ner i den överdimensionerade soffan framför brasan och delade en Charktallrik och drack ett glas av vinet från igår, 2004 Domaine Tollot-Beaut Volnay-Santenots Premier Cru. Vinet kändes tydligt trött och hade inte riktigt klarat natten. Mysigt var det dock att komma in och sätta sig så här framför brasan i det lite burriga vädret!
Sedan kort vila och en stunds hårvård inför en MYCKET välbehövlig massage, som var beställd till klockan 3pm. Som nya människor gick vi därifrån och tog en skön promenad, regnet till trots, ner till tågstationen och köpte biljetter för morgondagens tågresa till Lyon.
7 pm hade vi reserverat bord på Bistro l’Hôtel de Beaune, där vi fick ett varmt välkomnande och igenkännande mottagande från personalen, som idag var betydligt fler än antalet gäster. Vi blev anvisade vårt bord och beställde in ett glas Maison Bohrmann Crémant de Bourgogne till Charlotte och en öl, Stella, till Stefan. 
Efter diverse smårätter, fick Charlotte in sin tallrik Filet de Canette Poêlé, Champignons Sauvages, Jus de Viande, vilket i grova drag betyder Grytstekt ungankbröst med champinjonsås. Stefans tallrik innehöll Entrecôte de Boeuf ”Black Angus” Grillé, Béarnaise, som kanske inte kräver någon närmare förklaring. Vinet då? Jo, glatt överraskade ser vi flera viner från Domaine Rollin PeF, varav en fångade vår nyfikenhet, nämligen 2014 Ile des Vergelesses Premier Cru, som ännu inte finns i vår portfölj. Vinet hade en medelstor+, fruktig, lite fatig doft med röda/mörka bär som skogshallon och körsbär. Smaken var medelfyllig, fatig, mineralisk med balanserad syra och lent stenigt, smågrusigt sträv. Lång lite besk vanlijton i avslutet. Som vanligt levererar Rollin balanserade viner med bra syra. Ett stramt, elegant vin med toner av mineral och lite vanilj från faten. Jämför man det här vinet med 'lilla' systervinet rakt över vägen, Les Vergelesses (som finns i vår portfölj), känns ”vårt” vin fruktigare och fylligare, mer tillgängligt. En mycket rolig och lärorik jämförelse. 
Till dessert blev det en underbar Crêpes Suzette Flambées au Grand Marnier och Apelsingranité tillsammans med en liten Marc de Bourgogne och en liten Fin de Bourgogne. Skillnaden är att Marc är ett destillat på druvrester medans Fine är ett destillat på vin. Allt var väldigt gott och servicen som alltid mycket bra. Det verkar inte vara högsäsong för uteätande i Beaune runt juletid då vi var enda gästerna denna kväll!?:). Nöjda och belåtna vandrade vi genom ett stilla och tyst Beaune. Det var fin kväll att gå hem på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar