lördag 16 december 2017

Beaune Fredagen 15 December 2017


Typ sovmorgon till 08:30. Frukost på Au Grand Café som ligger vid Place Carnot mitt i Beaune. Dubbel Espresso och Croissant. En underbar stund på dan med lugn och bloggning. 
Efter en träff med lokala byggare, av anledning som än så länge är höljt i största sekretess, promenerade vi runt i centrum, fönstershoppande  och spanande på ev julklappar en stund tills vi hamnade på standardbistrot Le Bistrot Bourguignon för en stunds bloggning tillsammans med två glas medelmåttig Bourgogne vars ursprung vi förträngt (men det var mysigt). Bistrot är jättetrevligt med stor hemkänsla och personalen väldigt 'familjiga' med inslag av 'myyyys' 😉.
Några julklappsidéer senare satt vi på 'vår' plats i salongen på Hotellet och åt en underbar lunch som bestod av en ny variant på Ostbricka och Charktallrik där högpoängaren gick till senapen och den goda 'julskinkan'. Till detta resterna av gårdagens 2010 Volnay och starten på 2004 dito. En lärorik miniprovning för att se hur en rätt lätt och fruktig Bourgogne från 2010 förändras med tiden. 2004:an var såklart påverkad av tiden med mer mogna inslag av torkad frukt, ändock var syran och strävheten påtaglig. Vi inser mer och mer att Bourgogne ska drickas ungt om det inte är speciellt bra år och ursprung. 
Efter en ny runda i den mysigt julpyntade staden och inhandlande av julklappar samt ett kort uppehåll på Bar 66, som enligt Le Ceps sommelier skulle ha bra utbud av Chartreuse och där vi provade Chartreuse Elixir som är ursprungsreceptet på Chartreuse och Chartreuse MOF Sommelier där MOF:en var mjuk och silkig och inte så intensiv medans Elixir var mycket kraftig, alkoholstark och intensivt örtig.
Efter det var det dags att förbereda sig för kvällens middag på La Lune tvärs över gatan från Hotellet. Vi var i vanlig ordning lite tidiga så vi spanade in skoaffären mittemot. Vi kom därifrån med lokaldesignade skor åt Charlotte och snygga till Stefan. 
Nöjda steg vi in i den anspråkslöst inredda restaurangen som består av ett öppet kök med en bardisk och ett fåtal bord. Vi blev hjärtligt mottagna av servitören tillika hovmästare och kock och blev placerade vid bardisken. Den här restaurangen är underbart nära och intim där all matlagning görs av 'chef' helt öppet bara några decimeter från oss med helt färska råvaror. Menyn är av typ tapas-stuk med 'små' rätter och man styr helt storlek på rätterna under middagen och kan ändra sig under kvällens lopp. Vi började med ett glas Domaine Chevrot les Bulles de Paul Crémant de Bourgogne Brut som var härligt äppelfruktig med fin syra. 
Första rätten var en tallrik Edamamé som var lätt saltade och en kul start på kvällen och passade bra till vinet. Andra rätten vi valde var den underbara Karaage (Poulet mariné puis frit) dvs Marinerad och friterad kyckling som vi visste var god och beställde sålunda, efter lite mankemang med Charlotte, 10 st bitar vilket servitören tyckte var väldigt 'Vikingisch'. Crémanten var även här en god följeslagare. Kycklingen absolut underbar!! 
Det blev sedan två 'huvudrätter' i form av Carré de Côte de Porc ibérique, Sauce Yuzu-Kosho, dvs Grillad Fläskkarré med Yuzu sås  och Pigeon Entier de Mr Sanchez dvs Duva a la Herr Sanchez som vi delade på. Fläsket var härligt mört med fin syra i såsen. Pippin var underbart mjäll med en sås 'you can die for'. Till detta valde vi, mycket med tanke på 'vår' Aloxe-Corton från Rollin, 2013 Dom Tollot-Beaut Aloxe-Corton Premier Cru Les Fournières som var medelfylligt fruktig med fina tanniner och påtaglig syra. Ett fruktigt något obalanserat vin med övertydlig syra. Vår Aloxe-Corton som är en Village är fruktigare, har lite större kropp och en balanserad syra och mer 'drinkable'. Rollin är bäst!! Till dessert blev det Chokladtårta. Nöjda släntrade vi de få metrarna till hotellet för att gå in och mannekänga våra nyköpta skor på hotellrummet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar