fredag 23 mars 2018

Florens 22 Mars 2018

Tidigt upp då taxi kom 04:00 och på Arlanda typ 04:35. Inga större problem med flygningarna mer än en timmes försening i Paris och maten....hm... Flyget från Arlanda gick bra och vi kom fram till Charles de Gaulle i Paris i tid. Efter en stunds letande hittade vi restaurangområdet på flygplatsen och slog oss ner vid en av bardiskarna och beställde Duck Foie Gras, served with an apple and ginger chutney och var sitt glas Chassagne Montrachet från Vincent Girardin. Skönt och avkopplande med så gott om tid. Anklevern var  Vi bloggade klart om gårdagen i sällskap av ett glas Clarendelle, som lovordats så av svensk press. Ett ytterst ordinärt vin i vårt tycke!
Planet till Florens drygade ut vår redan generöst tilltagna väntetid på flygplatsen med ungefär en timme. Tiden gick dock fort och vi var snart framme i ett Florens där solen sken från klarblå himmel, men kylan bet allt lite i våra kinder. 
Vi tog vi en taxi till hotellet, NH Collection Firenze Porta Rossa, som tydligen är det äldsta hotellet i Florens. En väldigt vacker byggnad! Vi checkade in, blev visade vårt  rum där lite Vin Santo stod och väntade på oss, och efter snabb tillfräschning gick vi sedan raskt ut bland de trånga, vackra (och mycket kylslagna) gränderna kring hotellet för att lokalisera de restauranger vi blivit rekommenderade av hotellets portier. Vi hittade efter en stund ett av dem, Parione, som turligt hade dörren öppen trots att de inte öppnat än och beställde bord till kl. 19:00. 
Vi letade oss ut ur gränderna, gick en bit längs den vackra floden Arno och slog oss ner på en pub/restaurang utmed den. Vi var lite småhungriga, men det var inte så lång tid kvar till middagen, så vi beställde in en Risotto bianco e nero att dela på och var sitt glas rött från Toscana. Trots de ganska högljudda bordsgrannarna från andra sidan Atlanten, njöt vi i fulla drag i värmen från solen.
Strax före sju gick vi de få metrarna till restaurangen. Vi blev visade vårt bord av en mycket trevlig, gladlynt kypare vid namn Otto. Det blev en rejäl, närmast gigantisk, fantastiskt god köttbricka, Florentine steak with crispy roasted potatoes och till det ett Bolgherivin, 2013 Guado al Tasso, där blenden är Cabernet Sauvignon med lika delar Merlot och Cabernet Franc samt en liten del Petit Verdot och lagras på små Botti i 18 månader. Doften är medelstor insmickrande fruktsöt, örtig, fatig med svart vinbär, saltlakritz och lite bläckig mineral. Smaken är fyllig, aningen sträv, balanserad syra, fruktig med hovrande fat med svarta vinbär och mineral, choklad, lååång örtig efter. Ett elegant sirligt kraftigt vin med mjuka inbäddade tanniner fruktigt av svarta vinbär hintar av choklad.
Vi tänkte avsluta kvällen med en grappa när vi kom tillbaka till hotellet, men det vägrade Otto, som propsade på att bjuda på Grappa och egentillverkad Limoncello innan vi gick. En fantastisk första dag i Florens!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar